Cábla cal

Vanaf .. september 2024 start de Cábla cal, een leuke deken met vele soorten steken gehaakt, voornamelijk reliëfsteken, en om er dan ook het Ierse karakter er aan te geven ook de zachtere Ierse tinten. Met de zachte tinten komen de steken het mooist uit.

Deze wordt gehaakt met 1 kleur per deken. En er zijn 2 verschillende soorten materialen gebruikt van Scheepjes. 

Er is een deken gehaakt met de softfun  (60% katoen, 40 % acryl), en een versie is gehaakt met de Scrumptious (50% gerecycled Polyesther (plastic flessen) en 50% acryl) . Het prijsverschil zit hem dus in het materiaal.  Afmeting Softfun is ong 147 x 200 cm en de Scrumptious 145 x 173cm. incl de rand! Bij de Softfun krijgt u de mooie vilten tas, met het Cablá logo en bij de Scrumptious deken ontvangt u 4 labels, bij de pakketten, voor alle artikelen zolang de voorraad strekt! Wordt door ons gehaakt op haaknaald tulip etimo rose nr 3,5

Vanaf .. september komt er iedere dinsdag een patroondeel hier op deze site te staan en op https://www.facebook.com/groups/home.cal/ veel plezier met de voorbereiding!

Wil je andere kleuren stuur dan een mail naar info@wolhuisje.nl met wat jij zou willen!

De patronen zitten niet in de pakketten, deze komen als de cal begint ook op deze pagina te staan. ik probeer dagelijks de pakketten aan te vullen, helaas zijn er veel kleuren uitverkocht van de Softfun bij de leverancier! OP = dan op, en worden misschien september weer aangevuld, als weer leverbaar is.

Uitleg over ontstaan van de dekenDe kabeldeken wordt een deken die zal bestaan uit meerdere kabels. Deze kabels kunnen de hakers zelf indelen in de volgorde wat ze zelf mooi vinden. Dit is iets unieks met een kabeldeken waardoor dat benadrukt mag gaan worden. 

De kabeldeken is een deken die vooral voor in en bij huis gemaakt word. Denk hierbij aan een sprei voor op bed, een lekkere deken voor op de bank of een deken voor buiten. 

Het is een veelzijdige deken. Het haken van kabels is ontstaan na het breien van kabels. Volgens Willemien (Mientjes breidomein, n.d.) werden kabels het meeste gebruikt voor visserstruien. Een bekende visserstrui zijn de truien van de Aran eilanden voor de kust van Ierland. De kabels op de Aran trui heeft ook een betekenis. Zo staat de honingraat voor werk. De kabels staan voor touwen en symboliseert voor geluk en een goede vangst. Een halve diamant vorm staat voor welvaart. De blokjes patroon symboliseert een goede oogst (Mientjes breidomein, n.d.). 

Omdat de kabels bekend zijn van de Ierse Aran truien lijkt het mij passend om er een Iers thema aan te koppelen. 

Volgens De Hooge (2021) is Ierland een land vol met kastelen, ruige rotsen en kliffen. Er is heel veel natuur waardoor het een heel groen land is om te zien. Groen is daar een nationale kleur. Als je naar foto’s gaat kijken van Ierland zie je voornamelijk de kleur groen terug komen. Naast groen zijn er ruige rotsen en kliffen te zien, hier zie je vooral de kleuren bruin, cream wat een beetje rozig kan worden door de zon. Naast deze kleuren zie je ook veel blauw terug in de zee en in de lucht.

 Kijkend naar bovenstaande kleurtinten worden de voorbeeld dekens gehaakt met de kleur Key lime pie in het garen Scrumptious en Soft mauve in het garen Softfun.

 Voor de naam van de kabel deken hebben we gekeken naar verschillende vertalingen in het Iers. Als eerste is er gekeken naar het woord haken te vertalen. Bij het terugvertalen weet ik niet goed of dit de juiste optie is. Uiteindelijk is er gekozen om kabel te vertalen. De vertaling van kabel naar het Iers is cábla. Er is voor gekozen om het woord deken niet te vertalen. De deken gaat Cábla deken heten.

Cábla cal

Er zijn 17 producten.

Item 1-17 van 17 in totaal item(s)

Actieve filters